Modernist Singapore Architecture: Golden Mile Complex
Golden Mile Complex, Singapore Architecture Photography

Golden Mile Complex is a modernist / brutalist style mixed use development, near Nicoll Highway, Singapore. Built in 1973, the building was a visionary mixed use development for its time, housing offices, shopping, entertainment services in its lower level podium and sea facing apartments on its upper stepped terrace structure.

Golden Mile Complex, Singapore Architecture Photography

The image of Golden Mile Complex (originally known as Woh Hup Complex) has deteriorated over the years, with poor maintenance and the unsightly modification of the original facade by residents. Drivers travelling along Nicoll Highway are graced with a magnificent view of the sloped south facing facade, consisting of a hodgepodge of bodged balcony extensions, and zinc roof sheets reminiscent of a “vertical slum” to quote Singapore Nominated Member of Parliament Ivan Png [1]

Golden Mile Complex, Singapore Architecture Photography

Over the years, Golden Mile Complex has become a popular location for the Thai community. The main atrium is full of shops selling local Thai products and local food / mookata restaurants, as well as Thai discos. The lower level retail atrium was originally open to the higher level atrium and naturally lit, however at some point it was fully enclosed and converted to an air-conditioned space. The space is therefore incredibly dark throughout the day, illuminated only by very dim white floodlights, and the flashing LEDs of the shops.

Golden Mile Complex, Singapore Architecture Photography

At the higher level atrium the building’s articulated stepping design allows natural lighting and ventilation through to the residential and office corridors, with a large void deck offering space for residents to play sports on the ninth floor.

Golden Mile Complex, Singapore Architecture Photography
Golden Mile Complex, Singapore Architecture Photography
Golden Mile Complex, Singapore Architecture Photography

The design architects, Gan Eng Oon, William Lim and Tay Kheng Soon of the local architecture firm Design Partnership (now DP Architects) drew influence from “Linear City” designs, envisioning Golden Mile as a module in a vast linear megastructure spine that could run parallel to Beach Road.

Golden Mile Complex, Singapore Architecture Photography
Golden Mile Complex, Singapore Architecture Photography

The design architects, Gan Eng Oon, William Lim and Tay Kheng Soon of the local architecture firm Design Partnership (now DP Architects) drew influence from “Linear City” designs, envisioning Golden Mile as a module in a vast linear megastructure spine that could run parallel to Beach Road.

Golden Mile Complex, Singapore Architecture Photography

A swimming pool, sited on top of the residents’ car park lies empty and abandoned due to lack of funding. A rather sorry state, considering it has a prime location overlooking the Kallang basin, with the National Stadium in the background.

Golden Mile Complex, Singapore Architecture Photography
Golden Mile Complex, Singapore Architecture Photography

Postboxes in the main atrium, for the businesses situated in the lower podium.


Posted

in

,

by

Tags: